Miért Kószáló?

 

A természetjárásnak, túrázásnak többféle módja van. A sokszor határterhelést jelentő teljesítménytúrák, tájfutás, terepkerékpározás jelentheti a sportos, „kipróbáljuk magunkat” jelleget (amire, az erőfelmérés és a sikerélmény miatt időnként legtöbbünknek szüksége van). A ráérősebb túrák, kirándulások, képviselik a másik oldalt, ahol a célt maga a túrázás jelenti, a kószálás erdőben, mezőn.

 

Mi, a honlap létrehozói, a fotók és a túraleírások készítői, évtizedek óta járjuk szabadidőnkben a Mecsek-hegységet és a Dél-Dunántúl tájait. Számunkra ez rekreáció, kiszakadás a mindennapokból, kissé nagyképűen szólva: életforma. Túráink, kirándulásaink, során több ezer fotót készítettünk, közülük válogattunk a képgyűjtemény számára. Amit kínálunk, nem a hagyományos értelemben vett túrakalauz és a szokványos fotóalbumokhoz sem hasonlítható. Erre utalt a Kószáló korábbi verziójának alcíme is: "Egy hegység titkai". Célunk az, hogy a Mecsek kisebb-nagyobb csodáit (a titkokat) bemutassuk a honlap látogatóinak. Hangulatokat, élményeket szeretnénk felvillantani, remélve, hogy a látvány többeket a szabadba csábít és megtalálják majd saját élményeiket. Fotóink a természetet tükrözik, ahogy azt a kiránduló, túrázó, az apró dolgokat is észrevevő, megfigyelő kószálók látják. Képeink azonban nem adhatják vissza egy erdei túra vagy séta minden szépségét. Nem tudjuk megmutatni a szél zúgását a bükkösökben, a nyári zápor zaját, az ősszel lehulló makkok koppanását, a patak csobogását, a nedves avar illatát, a hóesés suhogását. Ehhez ott kell lenni...

 

Terveink szerint, idővel a Mecsek-hegység környékén, a Villányi-hegységben és a Zselicben készített képeinket is feltöltjük majd a honlapra.

 

 

A fotókról

A fotók minősége eltérő, mert a felvételek készítésekor sokféle digitális géptípust használtunk a legegyszerűbb készülékektől a csúcskompaktokon át a tükörreflexes- és tükör nélküli rendszerkamerákig. Diapozitívokról illetve színes negatívokról digitalizált képek is megtalálhatók a gyűjteményben. Néhány képnél fekete-fehér illetve szépia konverziót alkalmaztunk, mert úgy ítéltük meg, hogy jobban visszaadja a felvétel hangulatát. Ízlés dolga.....

 

Képeinkhez saját, személyes emlékeink kötődnek, ezért tisztában vagyunk azzal, hogy egy-egy fotó esetleg többet jelent számunkra és nem ugyanúgy szól mindenkihez. Reméljük azonban, hogy aki meglátogatja a galériákat, talál számára tetsző felvételeket.  A fotók rendszerezése során rájöttünk, hogy nem kell minden képnek címet adni, a látvány önmagáért beszél.

 

2014. januárjában Nagy Gábortól, a Duna-Dráva Nemzeti Park területi osztályvezetőjétől nagyon szép és értékes képanyagot kaptunk. Rendszerezés után folyamatosan töltjük fel ezeket a fotókat is a galériákba. Gáborral átnéztük a honlapra eddig feltöltött fotókat és segítségével pontosítottuk a növényfelvételek képaláírásait.

 

A képgyűjteményt fokozatosan bővítjük, javítjuk. Kérjük a honlap látogatóit, ha hibát észlelnek, jelezzék a megadott elérhetőségen.

 

 

A túrákról

 Az ajánlott túrák, kirándulások, séták átlagos edzettséggel teljesíthetők és a legtöbbjük gyermekekkel együtt is végigjárható. A leírások között körtúrák (ezeket esetenként gépkocsi használatával terveztük), hosszabb és rövidebb vándorlások, séták valamint kerékpáros túrák találhatók. A Mecsek-hegység turistatérképe és -gyalogos túrázók számára- a tömegközlekedési menetrendek előzetes tanulmányozása szükséges. A térkép a kirándulás során is nélkülözhetetlen mert a Mecsek sűrű és jól karbantartott turistaúthálózata tág lehetőséget nyújt egyéni útvonaltervezésre.

 

Sebők Béla, Barthó Loránd